Ontdekken hoe mensen met dementie zich voelen

Samira besloot na de opleiding Helpende te gaan werken én de opleiding Verzorgende IG te gaan volgen. Vanwege herhaling in de studiestof stapte ze over naar een secretaresseopleiding, die ze afmaakte. Maar het gaf haar niet de voldoening die ze wel haalde uit de ouderenzorg. Daarom, en op aandringen van haar collega’s, pakte ze de opleiding Verzorgende IG weer op. Ze zit nu in haar tweede jaar en is stagiaire bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO).

Lichaamstaal lezen

Het zijn de mensen die mij in de zorg trekken. Iedere dag is anders, ik begin er steeds helemaal open aan. In de groepswoning waar ik werk, wonen zes mensen met dementie. De stemming is er elke dag anders, ik probeer die zo goed mogelijk aan te voelen. En het vooral gezellig te maken. Voor mensen met dementie is het vaak lastig om zich te uiten. Toch wil ik ontdekken hoe zij zich voelen. Mijn collega’s en ik zijn goed in het lezen van lichaamstaal.

"Ik wil ontdekken hoe ouderen zich voelen. Mijn collega’s en ik zijn goed in het lezen van lichaamstaal."

Doorgroeien

De waardering die we krijgen van bewoners is groot. In woorden, maar vaker nog in een klein gebaar als in het vastpakken van mijn hand of een knipoog. Het fijne aan werken bij ZGAO is dat je kunt doorgroeien. Door op verschillende afdelingen te werken, ontdek je wat het best bij je past. Binnenkort stap ik over naar de revalidatiekliniek hier in het Flevohuis. Het is spannend, maar ook weer niet. Want op alle afdelingen word ik warm ontvangen door nieuwe collega’s en voel ik mij snel op mijn gemak.

Verhalen over vroeger

Voor mij zit de extra uitdaging in het opvangen van signalen. Juist wanneer dit niet makkelijk is. Ik ervaar dat familieleden bezorgd zijn over een vader of moeder die zich door dementie steeds moeilijker kan uiten. Het is voor ons als zorgmedewerkers fijn als partners en kinderen betrokken zijn en vertellen over vroeger. Door te horen hoe iemand vroeger was, leren wij bewoners beter kennen. Saai is het nooit in de zorg. En het is – gelukkig – ook geen baan van negen tot vijf. Geef mij maar af en toe een avond- of een nachtdienst.

Welke opleiding heb je nodig voor deze functie?

Opleiding Verzorgende-IG op MBO-niveau 3. Lees meer over deze opleiding op Youchooze.nl.

ZGAO is een kleine zorgorganisatie in Amsterdam-Oost voor zorg en behandeling, kortdurend verblijf, wonen en welzijn.