Levens redden

Maureen is Specialistisch hartfunctielaborant invasief in de Noordwest Ziekenhuisgroep (Noordwest). Na de middelbare school zocht zij een opleiding waarin ze zowel kon leren als werken. Dat kon als leerling-verpleegkundige. Na haar diploma ging Maureen werken op de longafdeling en via een uitwisselingsproject met cardiologie solliciteerde ze op een functie voor hartfunctielaborant op de hartcatheterisatiekamer. Ze werd aangenomen en volgde gelijk de HBO opleiding voor hartfunctielaborant.

Steriel en omloop

Om 8:30 uur beginnen we met een dagstart om het programma voor de dag door te nemen, waarna we de taken per patiënt verdelen. De persoon die steriel naast de cardioloog staat en degene die ´omloop´ doet, doen samen met de cardioloog een teamcheck. De andere collega legt de patiënt klaar en bereid deze voor. Als steriele help je de cardioloog met allerlei taken tijdens hartcatheterisatie en interventie zoals catheters opvoeren, stent of ballonnen klaarmaken en contrast geven.
Als omloop geef je spullen aan, houd je de patiënt in de gaten, geef je medicatie en noteer je alles in een digitaal dossier. Tijdens het werk op de kamer dragen we altijd een loodschort omdat we met röntgenstraling werken. Bij een volgende patiënt wissel je de taken weer om, zodat het afwisselend blijft.

Pacemaker en spoedjes

Bij een pacemaker of icd zijn de taken net weer even anders en help je ook met het drempelen van de pacemaker. De ene procedure duurt een half uur en de ander weer 4 uur. Tussendoor hebben we  nog de ´spoedjes´. De acute patiënten die met een hartinfarct direct vanaf de ambulance bij ons behandeld worden, waar je directe zorg voor draagt. We hopen altijd rond 17:00 uur klaar te zijn maar vaak is dat niet het geval. Je hebt gemiddeld 1 keer per week bereikbaarheidsdienst waarbij de acute patiënten buiten kantoortijd behandeld worden. Hiervoor worden we thuis gebeld. Daarnaast heeft iedereen extra taken zoals ontwikkelen en bijhouden van protocollen en leerlingbegeleiding. Je verveelt je dus nooit!

"Als je iemands leven kunt redden met een heel bevlogen en ervaren team, is dit toch het mooiste vak dat er is."

Geoliede machine

Het contact en werk met de collega’s is enorm belangrijk. In het team moeten de procedures als een geoliede machine lopen. Je moet op elkaar kunnen bouwen, elkaar vertrouwen en je veilig voelen bij elkaar. We spreken elkaar aan op dingen die goed gaan en op dingen die verbeterd kunnen worden. Tussendoor proberen we altijd te evalueren. Het is heel serieus werk maar we maken ook lol met elkaar. Ook proberen we de leerlingen bekwaamheid in het vak bij te brengen. Niet iedereen denkt hetzelfde maar er is wel een heel open structuur bij ons, waarbij je je vrij voelt om je gedachten en ideeën uit te spreken.

Nooit uitgeleerd

Het contact met de patiënt is zeer gevarieerd:  jong, oud, doodziek, angstig, nonchalant. Iedere patiënt is weer anders met zijn eigen verhaal. Je kunt veel voor de patiënt betekenen. De meeste patiënten bij ons zijn gewoon bij bewustzijn en dan is het fijn als je ze een beetje gerust kunt stellen en een praatje met ze kunt maken.
Soms is het moeilijk als je uit je bed gebeld wordt maar als je iemands leven kunt redden met een  heel  bevlogen en ervaren team, is dit toch het mooiste vak dat er is. Al werkend en lerend heb ik het vak ontdekt en ik ben nog steeds niet uitgeleerd. Het is zo’n veelzijdig en complex vak dat ik nooit uitgeleerd zal zijn.

Welke opleiding heb je nodig voor deze functie?

HBO hartfunctielaborant via een duale (werken en Leren) opleiding. Als vooropleiding het liefst verpleegkundige of medische achtergrond.

Noordwest is een fusie tussen het voormalig Medisch Centrum Alkmaar en het Gemini ziekenhuis, voor inwoners van Noordwest-Nederland.