Juiste zorg voor de patiënt regelen

Domenique werkt sinds drie jaar bij Huisartsenposten Amsterdam. Zij begon daar als doktersassistente en sinds anderhalf jaar is zij triagist. In de zorg heeft Domenique altijd al willen werken. Eerst als verpleegkundige maar dat kon door privéomstandigheden niet door gaan. Toen is zij de opleiding tot doktersassistente gaan volgen.

Urgentie bepalen

Ik vind het fijn om mensen te helpen met hun klachten. Als triagist heb je veel verantwoordelijkheid en moet je goed kunnen luisteren. Bij het uitvoeren van triage bepaal je welke urgentie de vraag van een patiënt heeft. Dus bepalen of iemand snel gezien moet worden door een huisarts, of dat het kan wachten tot de volgende werkdag. Het leuke van dit werk is dat je elke keer weer wat nieuws leert en ook niet uitgeleerd raakt. Daarnaast is het fijn om de juiste zorg voor de patiënten te kunnen regelen.

"Op de triagepost stellen we eerst de ABCD (airway, breathing, circulation en disabiltiy) veilig."

Triagepost

Op de huisartsenpost zijn verschillende diensten. Doordeweeks de avond- en nachtdiensten en in het weekeind zijn wij 24 uur bereikbaar. Er zijn zes posten waarvan vijf in de ziekenhuizen in samenwerking met de Spoed Eisende Hulp (SEH). De zesde post is de triagepost. Hier komen doordeweeks en in het weekend (tot 23.00 uur) de telefoontjes binnen. Van maandag tot en met vrijdag begint deze dienst om 16.45 uur en eindigt om 23.30 uur. Daarna nemen de twee nachtposten in het ziekenhuis het over, die starten om 23.00 uur. Op de triagepost beantwoorden we alleen de telefoontjes, we stellen eerst de ABCD (airway, breathing, circulation en disabiltiy) veilig en daarna gaan we verder in op de klachten waar de patiënt voor belt. Dit gebeurt aan de hand van ingangsklachten, we stellen vragen en komen vervolgens uit op een urgentie. Afhankelijk van de urgentie hangen dan een aantal vervolgacties (advies, telefonisch consult, consult, visite, verwijzing SEH of een ambulance inzetten).

Ziekenhuispost

Op de posten in het ziekenhuis zitten wij achter de balie en kijken wij hoe de patiënt binnen komt. We houden de wachtkamer in de gaten en ondersteunen zo nodig de artsen, bijvoorbeeld met het lijmen van een wond of vernevelen. Op de nachtposten beginnen wij om 23.15 uur met bellen, houden wij de wachtkamer in de gaten en ondersteunen zo nodig de artsen.

Welke opleiding heb je nodig voor deze functie?

Je hebt eerst een diploma doktersassistente of verpleegkundige nodig en daarna kun je je specialiseren tot triagist. Dit is een interne opleiding en duurt gemiddeld anderhalf jaar. Deze opleiding volg je terwijl je al aan het werk bent op de HAP (huisartsenpost).

Huisartsenposten Amsterdam is in de avond en het weekend te bereiken en is er voor spoedeisende gezondheidsklachten waarvoor anders de huisarts gebeld zou worden. 'Spoedeisend' zijn gezondheidsklachten die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag van de eigen huisarts.