Jongeren begeleiden naar zelfstandigheid

Karen had op de middelbare school nog geen idee wat ze later wilde worden. Ze hield van sporten, dus koos ze na het VMBO voor de sportopleiding. In haar klas zaten allerlei jongeren met ieder hun een eigen verhaal. Sommige hadden het niet makkelijk thuis. Dat raakte Karen en zij wilde haar klasgenoten helpen. Ze bouwde hechte vriendschappen op en leerde een ambulant jeugdzorgwerker van een klasgenoot kennen. Toen wist ze dat ze ook jeugdzorgwerker wilde worden. Karen werkt nu bij Spirit als ambulant woonbegeleider.

Strijdkracht

Ik heb altijd graag klaar gestaan voor anderen, en vooral voor de mensen waarbij niet altijd alles even makkelijk gaat. Ik bewonder de strijdkracht en het doorzettingsvermogen van deze mensen, wat maakt dat ik graag samen wil werken aan hun toekomst. In dit werk is het belangrijk dat je je kunt inleven in een ander en vindingrijk bent. Geen mens is hetzelfde. Wat voor de één werkt is niet meteen ook de oplossing voor een ander. Je bent dus altijd op zoek naar wat voor jouw jongeren werkt en levert zorg op maat. Wat soms vraagt om creativiteit, grenzen opzoeken en soms een beetje ‘buiten de lijntjes kleuren’. Geen mens, situatie of oplossing is hetzelfde en dat maakt juist dit vak zo mooi!

"Geen mens, situatie of oplossing is hetzelfde en dat maakt werken in de jeugdzorg zo mooi!"

Eigen uren indelen

Ik begeleid jongeren tussen de 16 en 18 jaar naar zelfstandigheid. Samen met de jongere stellen we een plan op waarin de doelen en concrete stappen omschreven staan. Het is belangrijk dat zij na hun 18e levensjaar een netwerk hebben waar ze op terug kunnen vallen. Ik help hen dit netwerk op te zetten en te onderhouden.
Ook onderhoud ik contacten binnen de omgeving van de jongere, zoals met scholen, werkgevers, sportverenigingen, verwijzers, vrijwilligers en andere externe instanties.
Verder voer ik hulpverleningsgesprekken met netwerkpartners waar ik rapportages van maak en ik neem deel aan teamvergaderingen en casuïstiek.
Mijn werkweek bedraagt 35 uur waarbij ik zelf mijn uren indeel. Hierbij hou ik rekening met de tijden dat de jongeren naar school gaan. Ik werk dus voornamelijk na school en in het weekend. Overdag maak ik afspraken met andere professionals, ga ik langs op school en als ik van school hoor dat één van mijn jongeren niet aanwezig is, ga ik soms onverwachts even een kijkje nemen waarom hij niet naar school is. Gelukkig gebeurt dit niet heel vaak.

Delen met collega’s

Ondanks dat je als ambulant medewerker vaak alleen op pad bent, spreek ik vaak af met collega’s om over de jongeren te praten. We delen ervaringen en geven elkaar tips hoe wij in sommige situaties kunnen handelen. Ik vind dit heel fijn en het samenwerken met leuke collega’s maakt het werk nog leuker. Maar het leukste aan dit werk zijn voor mij toch wel de geluksmomenten die je deelt met je jongeren. Wat kan verschillen van een glimlach tot het behalen van een diploma. Maar vooral het zien groeien van de jongeren naar zelfstandig, sterk individu die op eigen benen kunnen staan is waarom ik dit werk doe!

Welke opleiding heb je nodig voor deze functie?

Karen heeft de hbo-opleiding in de richting van maatschappij en recht gevolgd. Maar voor de functie van woonbegeleider zijn er verschillende opleidingen waarmee je (ambulant) woonbegeleider jeugdhulp kunt worden. Lees hierover meer op de website van Youchooz.nl.

Om in de sector jeugdhulp te werken moet je beschikken over een SKJ-registratie die je behaalt door af te studeren in één van de opleidingen uit dit domein.
 
Spirit biedt jeugdhulp in wijkteams en specialistische jeugdhulp. Spirit is er voor jongens en meisjes van 0 tot 23 jaar die in de knel zitten bij het veilig en gezond opgroeien.